Wat is een domeinextensie?

door | 30-01-2024

Een domeinextensie, ook wel achtervoegsel genoemd, is het laatste deel van een domeinnaam dat na de punt komt. Het is het hoogste niveau van een domeinnaam, ook wel het top-level domein (TLD) genoemd. Domeinextensies kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën, zoals ccTLD’s (Country Code Top Level Domain) die de afkorting van een land bevatten, gTLD’s (Generieke Top Level Domain) die niet-gesponsorde en gesponsorde extensies bevatten, en merkextensies. Voorbeelden van bekende domeinextensies zijn .nl, .com, .net, .org, .info, .nu en .eu. Deze extensies hebben elk hun eigen kenmerken en doeleinden, zoals het richten op een specifiek land (ccTLD) of het aangeven van commerciële, non-profit, of informatieve websites.

Belangrijke punten

 • Een domeinextensie is het laatste deel van een domeinnaam dat na de punt komt
 • Er zijn verschillende soorten domeinextensies, zoals ccTLD’s, gTLD’s en merkextensies
 • Voorbeelden van bekende domeinextensies zijn .nl, .com, .net, .org, .info, .nu en .eu
 • Elke domeinextensie heeft zijn eigen kenmerken en doeleinden
 • De keuze van een domeinextensie is belangrijk voor de herkenbaarheid en zichtbaarheid van je website

Wat zijn de verschillende types domeinextensies?

Er zijn drie hoofdcategorieën van domeinextensies: generieke TLD’s (gTLD’s), gesponsorde TLD’s (sTLD’s) en landcode TLD’s (ccTLD’s).

Generieke TLD’s zijn extensies zoals .com, .net, en .org, die traditioneel worden gebruikt voor commerciële, network-gerelateerde en non-profit websites.

Gesponsorde TLD’s zijn extensies die worden gebruikt door specifieke entiteiten, zoals overheidsinstanties (.gov), onderwijsinstellingen (.edu) en het Amerikaanse leger (.mil).

Landcode TLD’s zijn extensies die een specifiek land vertegenwoordigen, zoals .ru voor Rusland, .cn voor China, en .uk voor het Verenigd Koninkrijk.

Wat betekent de keuze van een domeinextensie voor je website?

De keuze van een domeinextensie heeft verschillende effecten op je website. Het kan potentiële bezoekers een eerste indruk geven en de herkenbaarheid van je website vergroten. Een .nl-extensie is bijvoorbeeld ideaal voor Nederlandse websites, omdat het vertrouwen en herkenbaarheid oproept bij Nederlandse bezoekers. Een .com-extensie is wereldwijd erkend en kan geschikt zijn voor websites die zich richten op een internationaal publiek. Een .eu-extensie kan handig zijn voor bedrijven die zaken doen in Europese landen. Het is belangrijk om een domeinextensie te kiezen die past bij het doel en de doelgroep van je website.

domeinextensie keuze

DomeinextensieKenmerken
.nl-extensieIdeaal voor Nederlandse websites, verhoogt vertrouwen en herkenbaarheid bij Nederlandse bezoekers.
.com-extensieWereldwijd erkend, geschikt voor websites met internationaal publiek.
.eu-extensieHandig voor bedrijven die zaken doen in Europese landen.

Hoe werkt het registreren van een domeinnaam met een domeinextensie?

Het registreren van een domeinnaam met een domeinextensie is een eenvoudig proces dat wordt aangeboden door verschillende registrars, zoals Google Domains en Cloudflare. Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van hoe het registreren van een domeinnaam met een domeinextensie in zijn werk gaat:

 1. Kies een registrar: Allereerst moet je een registrar selecteren waar je je domeinnaam wilt registreren. Er zijn veel verschillende registrars beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er een kiest die betrouwbaar en geregistreerd is bij ICANN.
 2. Kies een domeinextensie: Nadat je een registrar hebt gekozen, moet je beslissen welke domeinextensie je wilt gebruiken. Er zijn verschillende domeinextensies beschikbaar, zoals .com, .net, .org en vele anderen. Kies een extensie die past bij jouw behoeften en de aard van je website.
 3. Controleer de beschikbaarheid: Voer de gewenste domeinnaam in bij de registrar en controleer of deze beschikbaar is. Als de domeinnaam al bezet is, moet je een andere naam proberen of een andere domeinextensie overwegen.
 4. Vul de nodige gegevens in: Nadat je een beschikbare domeinnaam hebt gevonden, moet je de vereiste gegevens invullen om de registratie te voltooien. Dit kan onder meer je contactgegevens en betalingsinformatie omvatten.
 5. Betaal de registratiekosten: Afhankelijk van de gekozen domeinextensie en registrar, kunnen de registratiekosten variëren. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de prijzen voordat je de registratie voltooit.
 6. Vergeet niet te vernieuwen: Bij de registratie van je domeinnaam met een domeinextensie moet je er ook voor zorgen dat je de domeinnaam op tijd verlengt. Domeinnamen moeten meestal jaarlijks worden vernieuwd om te voorkomen dat ze verlopen.

ICANN, oftewel het Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, is een non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het wereldwijde beheer van domeinextensies. ICANN accrediteert registrars om domeinnamen te registreren en waarborgt dat het registratieproces eerlijk en betrouwbaar verloopt.

Let op: in Nederland wordt het beheer van domeinnamen, inclusief de registratie, verricht door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Registrars spelen een belangrijke rol bij het registreren van domeinnamen met domeinextensies. Ze bieden een gebruiksvriendelijk platform waarop je een domeinnaam kunt kiezen, controleren op beschikbaarheid en registreren. Daarnaast bieden ze vaak aanvullende diensten zoals DNS-beheer en domeinnaambeveiliging.

Registreer vandaag nog je domeinnaam met de gewenste domeinextensie en geef je website een unieke online identiteit!

domeinnaam registratie

 

Conclusie

Een domeinextensie is een belangrijk onderdeel van een domeinnaam. Het beïnvloedt de zichtbaarheid, herkenbaarheid en vertrouwen van je website. Het kiezen van de juiste domeinextensie kan helpen om je doelgroep te bereiken en je website succesvol te maken.

Het is essentieel om rekening te houden met de verschillende types domeinextensies bij het registreren van een domeinnaam. Een .nl-extensie is bijvoorbeeld ideaal voor een Nederlandse website, omdat het vertrouwen en herkenbaarheid oproept bij Nederlandse bezoekers. Als je een internationale website hebt, kan een .com-extensie geschikt zijn, omdat het wereldwijd erkend is.

Vergeet niet dat de keuze van een domeinextensie onderdeel is van je branding en de positionering van je website op het internet. Het is een manier om je website te onderscheiden en je doelgroep duidelijk te maken waar je voor staat. Neem daarom de tijd om de juiste domeinextensie te kiezen, rekening houdend met de kenmerken en doeleinden van de verschillende extensies.

FAQ

Wat is een domeinextensie?

Een domeinextensie, ook wel achtervoegsel genoemd, is het laatste deel van een domeinnaam dat na de punt komt. Het is het hoogste niveau van een domeinnaam, ook wel het top-level domein (TLD) genoemd.

Wat zijn de verschillende types domeinextensies?

Er zijn drie hoofdcategorieën van domeinextensies: generieke TLD’s (gTLD’s), gesponsorde TLD’s (sTLD’s) en landcode TLD’s (ccTLD’s).

Wat betekent de keuze van een domeinextensie voor je website?

De keuze van een domeinextensie heeft verschillende effecten op je website. Het kan potentiële bezoekers een eerste indruk geven en de herkenbaarheid van je website vergroten.

Hoe werkt het registreren van een domeinnaam met een domeinextensie?

Het registreren van een domeinnaam met een domeinextensie kan gedaan worden via verschillende registrars, zoals Google Domains en Cloudflare.

Anker tekst

Wat is anker tekst?

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd, is de tekst waarmee een link gekoppeld is. Het is een klikbare tekst die verwijst naar een andere...

CAPTCHA

Wat is CAPTCHA?

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) is een veiligheidsmaatregel die gebruikt wordt om te testen...

Pop-up

Wat is een pop-up?

Een pop-up is een nieuw venster dat boven op een ander venster verschijnt. Het is meestal kleiner dan het al aanwezige venster. Pop-ups kunnen...

Sitemap

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina met een lijst van alle pagina's op een website. Er zijn twee typen sitemaps - één voor bezoekers en één voor...

Redirect

Wat is een redirect?

Een redirect is een manier om zowel zoekmachines als gebruikers naar een andere URL te sturen dan de oorspronkelijke aangevraagde URL. Het wordt...

HTTPS

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een beveiligde manier om data te versturen via het internet. Met HTTPS wordt informatie...

Robots.txt

Wat is robots.txt?

Een robots.txt bestand is een tekstbestand dat webmasters maken om zoekmachine crawlers (robots) instructies te geven over welke pagina's op hun...

Crawler/Spider

Wat is een crawler/spider?

Een crawler, ook wel bekend als spider of webcrawler, is een softwareprogramma dat het internet systematisch doorzoekt en gegevens verzamelt....

Landingpagina

Wat is een landingpagina?

Een landingpagina is een webpagina die specifiek wordt bezocht als gevolg van zoekmachineoptimalisatie of een advertentiecampagne. Het doel van...

Professionele website laten bouwen?

Of een webshop, kan natuurlijk ook.