Wat is anker tekst?

door | 30-01-2024

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd, is de tekst waarmee een link gekoppeld is. Het is een klikbare tekst die verwijst naar een andere pagina. Een anker tekst kan zowel intern, naar een andere pagina op dezelfde website, als extern, naar een pagina op een andere website, verwijzen. Het gebruik van relevante anker teksten is belangrijk voor SEO, omdat zoekmachines zoals Google de teksten meenemen in de zoekresultaten. Daarnaast verbeteren goede anker teksten de bruikbaarheid van een website doordat ze de bezoekers helpen bij het navigeren.

Belangrijkste punten:

 • Anchor teksten zijn klikbare teksten die naar andere pagina’s verwijzen.
 • Ze kunnen zowel intern als extern verwijzen.
 • Relevante anker teksten zijn belangrijk voor SEO en website bruikbaarheid.

Hoe herken je anker teksten?

Anker teksten zijn gemakkelijk te herkennen in een tekst. Ze worden meestal onderstreept en hebben een andere kleur dan de rest van de tekst. Dit maakt ze opvallend en klikbaar, waardoor je weet dat ze dienen als links naar andere pagina’s. Bij het zien van een anker tekst kun je erop klikken om naar de gekoppelde pagina te gaan. Een voorbeeld van een anker tekst is “interne link”, waarbij de woorden “interne link” klikbaar zijn en verwijzen naar een pagina over interne links.

Anchor teksten kunnen ook gebruikt worden voor backlinks naar andere websites. In dat geval kunnen de anker teksten de merknaam van de website bevatten. Dit maakt het voor zoekmachines en de lezers duidelijk welke website erachter zit.

Om een duidelijk beeld te geven van hoe anker teksten eruit kunnen zien, zijn hier enkele voorbeelden:

 • “Klik hier voor meer informatie”
 • “Lees dit interessante artikel”
 • “Ga naar de website van TriplePro”

Deze voorbeelden tonen verschillende manieren waarop anker teksten gebruikt kunnen worden in een tekst. Het is belangrijk om teksten te creëren die aantrekkelijk en relevant zijn voor de lezers, zodat ze worden aangemoedigd om door te klikken naar de gekoppelde pagina’s.

herkenning anker teksten

Door de onderstreepte en opvallende vormgeving zijn anker teksten gemakkelijk te herkennen in een tekst. Ze dienen als navigatiemiddel en kunnen zowel intern als extern verwijzen. Het gebruik van relevante en aantrekkelijke anker teksten draagt bij aan de bruikbaarheid van een website en helpt de lezers bij het vinden van de gewenste informatie.

Zijn anchor teksten belangrijk voor SEO?

Ja, anchor teksten zijn van groot belang voor SEO. Ze spelen een cruciale rol bij de beoordeling van websites door zoekmachines zoals Google en kunnen de positie van een website in de zoekresultaten aanzienlijk beïnvloeden. Het gebruik van relevante anchor teksten kan dus essentieel zijn voor het verbeteren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website.

Een goed voorbeeld van het belang van relevante anchor teksten is de website van Adobe Reader. Wanneer er gezocht wordt op de anchor tekst “klik hier”, verschijnt de website van Adobe Reader bovenaan in de zoekresultaten. Dit terwijl de woorden “klik hier” niet eens op de website van Adobe te vinden zijn.

Dit komt doordat veel Nederlandse websites naar Adobe linken met de anchor tekst “klik hier”. Dit laat zien dat zoekmachines zoals Google de anchor teksten meenemen in de beoordeling van een website en deze kunnen gebruiken om de relevantie en waarde van een pagina te bepalen.

Met de Google Penguin update is het gebruik van relevante en natuurlijke anchor teksten nog belangrijker geworden. Deze update heeft tot doel over optimalisatie tegen te gaan en websites te straffen die misbruik maken van anchor teksten om hun positie in de zoekresultaten te manipuleren.

Samenvattend, het gebruik van relevante anchor teksten speelt een belangrijke rol bij SEO. Ze kunnen de positie van een website in de zoekresultaten verbeteren en bieden zowel zoekmachines als bezoekers duidelijkheid over de gelinkte pagina. Het is daarom belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste anchor teksten voor het optimaliseren van je website.

belang van relevante anchor teksten

Anker tekstZoekresultaat
“klik hier”Website van Adobe Reader
“interne link”Pagina over interne links
“TriplePro Online Marketing”Website van TriplePro

Soorten anchor teksten en voorbeelden

Er zijn verschillende soorten anchor teksten die je kunt gebruiken om links te koppelen. Hier zijn enkele voorbeelden van de verschillende typen anchor teksten:

Merknaam:

Een anchor tekst met de merknaam kan erg handig zijn om je merkbekendheid te vergroten en je branding te versterken. Bijvoorbeeld: “TriplePro Online Marketing”.

Standaard:

Een standaard anchor tekst is een eenvoudige en algemene tekst die duidelijk maakt dat er een link is naar meer informatie. Het kan bijvoorbeeld zijn: “Klik hier voor alles over domeinwaarde”.

Zoekwoorden:

Je kunt ook zoekwoorden als anchor teksten gebruiken om de relevantie van de link te benadrukken. Bijvoorbeeld: “Wat is linkbuilding”.

URL:

Soms wil je de URL van de pagina zelf gebruiken als anchor tekst. Dit kan handig zijn wanneer je wilt dat de lezer direct toegang heeft tot de URL. Bijvoorbeeld: “www.binkonline.nl”.

Door verschillende soorten anchor teksten te gebruiken, kun je de lezer een beter idee geven van wat ze kunnen verwachten wanneer ze op de link klikken. Dit kan helpen om de relevantie en doelgerichtheid van je website te verbeteren.

soorten anchor teksten

Het belang van goede ankerteksten

Goede ankerteksten zijn van cruciaal belang voor de vindbaarheid van je website. Ze geven zoekmachines, zoals Google, een duidelijke indicatie van het onderwerp van de pagina waarnaar gelinkt wordt. Het is echter belangrijk om over optimalisatie van ankerteksten te vermijden. Het ontvangen van backlinks met exact dezelfde ankertekst naar een pagina kan wantrouwen opwekken bij zoekmachines en zelfs leiden tot een lagere ranking.

Het gebruik van variërende ankerteksten is daarom essentieel. Door verschillende relevante ankerteksten te gebruiken, geef je zoekmachines een breder beeld van de inhoud van je website en voorkom je de indruk van manipulatie. Dit verbetert niet alleen je vindbaarheid, maar ook de geloofwaardigheid van je website.

Daarentegen moet je het gebruik van nietszeggende ankerteksten, zoals “klik hier” of “meer informatie”, vermijden. Deze bieden geen waardevolle informatie aan de lezer en dragen niet bij aan de SEO van je website. Kies in plaats daarvan voor relevante, informatieve ankerteksten die de lezer een duidelijk idee geven van het onderwerp of de inhoud van de gelinkte pagina.

Een goede vuistregel voor het kiezen van ankerteksten is om te denken aan de gebruikerservaring en het bieden van waarde. Stel jezelf de vraag: “Welke woorden zou ik zelf gebruiken als ik een link zou plaatsen naar deze pagina?”. Op die manier zorg je voor ankerteksten die niet alleen zoekmachines, maar ook de gebruikers aanspreken.

vindbaarheid

 

Do’sDon’ts
Gebruik relevante ankerteksten die het onderwerp van de gelinkte pagina duidelijk weergeven.Vermijd nietszeggende ankerteksten zoals “klik hier” of “lees meer”.
Varieer in je ankerteksten om over optimalisatie te vermijden.Gebruik geen overmatige hoeveelheid exact overeenkomende ankerteksten.
Denk aan de gebruikerservaring en bied waarde met je ankerteksten.Gebruik geen manipulatieve of irrelevante ankerteksten.

 

Voorbeelden: Do’s & Don’ts van ankerteksten

Hieronder vind je enkele voorbeelden van goede ankerteksten en wat je moet vermijden:

Do: “Lees meer over effectieve ankerteksten”

Don’t: “Klik hier”

Do: “Bekijk onze gids voor SEO optimalisatie”

Don’t: “Meer informatie”

Do: “Lees ons artikel over het belang van relevante ankerteksten”

Don’t: “Klik hier voor meer”

Door deze do’s & don’ts in gedachten te houden en goede ankerteksten te gebruiken, kun je de vindbaarheid van je website verbeteren en waardevolle informatie bieden aan je bezoekers.

De rol van ankerteksten bij SEO

Ankerteksten spelen een belangrijke rol bij SEO. Ze geven zoekmachines een indicatie van het onderwerp van de pagina waarnaar gelinkt wordt. Het gebruik van relevante ankerteksten kan een positief effect hebben op de vindbaarheid van een website in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om ankerteksten te kiezen die duidelijk maken welke informatie de lezer kan verwachten op de pagina waarnaar gelinkt wordt. Zoekmachines gebruiken de ankerteksten om te bepalen waar de pagina over gaat en hoe relevant deze is voor bepaalde zoektermen.

Variatie in ankerteksten is ook belangrijk voor een effectieve SEO-strategie. Door verschillende ankerteksten te gebruiken, creëer je een natuurlijk linkprofiel en voorkom je over optimalisatie. Dit betekent dat je niet alleen zoektermen als ankerteksten moet gebruiken, maar ook andere relevante woorden en zinnen.

Daarnaast is het belangrijk om over optimalisatie te vermijden. Dit betekent dat je niet te veel dezelfde ankerteksten moet gebruiken, vooral als het gaat om exacte zoektermen. Dit kan worden gezien als manipulatie door zoekmachines en kan leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Kortom, ankerteksten spelen een belangrijke rol bij SEO en kunnen de vindbaarheid van een website vergroten. Het is essentieel om relevante ankerteksten te gebruiken, variatie toe te passen en over optimalisatie te vermijden.

rol ankerteksten bij SEO

Tips voor effectieve ankerteksten

Om effectieve ankerteksten te creëren, is het belangrijk om relevante ankerteksten te gebruiken die de zoekmachine en de bezoeker beter laten begrijpen wat er achter de link staat. Het gebruik van nietszeggende ankerteksten zoals “klik hier” moet vermeden worden. In plaats daarvan moet er een goede omschrijving van het onderwerp of de strekking van de pagina in de ankertekst worden gezet. Door relevante ankerteksten te gebruiken, kan de zoekmachine beter indexeren en de bezoeker meer duidelijkheid bieden.

Hier zijn enkele tips om effectieve ankerteksten te maken:

 1. Gebruik specifieke woorden en zinnen die het onderwerp van de pagina goed weergeven. Dit helpt zowel de zoekmachine als de bezoeker om te begrijpen wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken.
 2. Vermijd generieke ankerteksten zoals “klik hier” of “meer informatie”. Deze bieden geen concrete informatie en kunnen verwarrend zijn voor zowel zoekmachines als bezoekers.
 3. Maak gebruik van relevante zoekwoorden in de ankertekst. Dit helpt de zoekmachine om de inhoud van de pagina beter te begrijpen en te indexeren.
 4. Zorg voor variatie in ankerteksten. Het herhaaldelijk gebruik van exact dezelfde ankertekst kan als overoptimalisatie worden gezien en een negatieve invloed hebben op de ranking in zoekmachines.
 5. Houd rekening met de leesbaarheid en natuurlijkheid van de ankertekst. Het moet natuurlijk en logisch klinken voor de lezer, zonder geforceerd over te komen.

Door deze tips te volgen, kun je effectieve ankerteksten creëren die zowel de vindbaarheid in zoekmachines verbeteren als de bezoekers een duidelijke navigatie bieden.

relevante ankerteksten

Conclusie

Anker teksten spelen een cruciale rol bij SEO en de bruikbaarheid van jouw website. Deze klikbare verwijzingen naar andere pagina’s helpen zoekmachines zoals Google bij het beoordelen en indexeren van jouw website. Het gebruik van relevante ankerteksten is essentieel om de vindbaarheid van jouw website in de zoekresultaten te verbeteren en duidelijkheid te bieden aan bezoekers over de bestemming van de link.

Het vermijden van overoptimalisatie en het toepassen van variatie in ankerteksten zijn belangrijke aspecten om in gedachten te houden. Door deze tips toe te passen, kun jij als website-eigenaar de efficiëntie van jouw anker teksten maximaliseren en de SEO van jouw website verbeteren.

Zorg ervoor dat jouw anker teksten relevant zijn voor jouw inhoud en focus op zoekwoorden die aansluiten bij de zoekintentie van jouw doelgroep. Hiermee vergroot je de kans dat jouw website wordt gevonden door zoekmachines en trek je relevante bezoekers aan.

Verder is het van belang om jouw anker teksten te optimaliseren in overeenstemming met de structuur van jouw website. Creëer intuïtieve navigatie door interne links te gebruiken met duidelijke en informatieve anker teksten, waardoor bezoekers gemakkelijk door jouw website kunnen navigeren en de gewenste informatie kunnen vinden.

FAQ

Wat is een anker tekst?

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd, is de tekst waarmee een link gekoppeld is. Het is een klikbare tekst die verwijst naar een andere pagina.

Hoe herken je anker teksten?

Anchor teksten worden meestal onderstreept en hebben een andere kleur dan de rest van de tekst, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn. Ze zijn altijd klikbaar en verwijzen naar een andere pagina.

Zijn anchor teksten belangrijk voor SEO?

Ja, anchor teksten zijn belangrijk voor SEO omdat zoekmachines zoals Google ze meenemen in de beoordeling van een website. Het gebruik van relevante anchor teksten kan de positie van een website in de zoekresultaten verbeteren.

Wat zijn de verschillende soorten anchor teksten en voorbeelden?

Er zijn verschillende soorten anchor teksten die gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld van een anchor tekst met de merknaam is “TriplePro Online Marketing”. Een standaard anchor tekst kan bijvoorbeeld “Klik hier voor alles over domeinwaarde” zijn.

Waarom zijn goede ankerteksten belangrijk?

Goede ankerteksten zijn belangrijk voor de vindbaarheid van een website. Ze geven zoekmachines zoals Google een indicatie van het onderwerp van de pagina waarnaar gelinkt wordt. Het ontvangen van backlinks met exact dezelfde ankertekst naar een pagina kan wantrouwen bij zoekmachines opwekken.

Wat is de rol van ankerteksten bij SEO?

Ankerteksten spelen een belangrijke rol bij SEO. Ze geven zoekmachines een indicatie van het onderwerp van de pagina waarnaar gelinkt wordt. Het gebruik van relevante ankerteksten kan een positief effect hebben op de vindbaarheid van een website in de zoekresultaten.

Wat zijn tips voor effectieve ankerteksten?

Om effectieve ankerteksten te creëren, is het belangrijk om relevante ankerteksten te gebruiken die de zoekmachine en de bezoeker beter laten begrijpen wat er achter de link staat. Het gebruik van nietszeggende ankerteksten zoals “klik hier” moet vermeden worden. In plaats daarvan moet er een goede omschrijving van het onderwerp of de strekking van de pagina in de ankertekst worden gezet.

Wat is de conclusie?

Anker teksten zijn essentieel voor SEO en de bruikbaarheid van een website. Ze dienen als klikbare verwijzingen naar andere pagina’s en helpen zoekmachines zoals Google bij het beoordelen en indexeren van een website. Het gebruik van relevante ankerteksten verbetert de vindbaarheid van een website in de zoekresultaten en biedt de bezoekers duidelijkheid over de bestemming van de link.

Domeinextensie

Wat is een domeinextensie?

Een domeinextensie, ook wel achtervoegsel genoemd, is het laatste deel van een domeinnaam dat na de punt komt. Het is het hoogste niveau van een...

CAPTCHA

Wat is CAPTCHA?

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) is een veiligheidsmaatregel die gebruikt wordt om te testen...

Pop-up

Wat is een pop-up?

Een pop-up is een nieuw venster dat boven op een ander venster verschijnt. Het is meestal kleiner dan het al aanwezige venster. Pop-ups kunnen...

Sitemap

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina met een lijst van alle pagina's op een website. Er zijn twee typen sitemaps - één voor bezoekers en één voor...

Redirect

Wat is een redirect?

Een redirect is een manier om zowel zoekmachines als gebruikers naar een andere URL te sturen dan de oorspronkelijke aangevraagde URL. Het wordt...

HTTPS

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een beveiligde manier om data te versturen via het internet. Met HTTPS wordt informatie...

Robots.txt

Wat is robots.txt?

Een robots.txt bestand is een tekstbestand dat webmasters maken om zoekmachine crawlers (robots) instructies te geven over welke pagina's op hun...

Crawler/Spider

Wat is een crawler/spider?

Een crawler, ook wel bekend als spider of webcrawler, is een softwareprogramma dat het internet systematisch doorzoekt en gegevens verzamelt....

Landingpagina

Wat is een landingpagina?

Een landingpagina is een webpagina die specifiek wordt bezocht als gevolg van zoekmachineoptimalisatie of een advertentiecampagne. Het doel van...

Professionele website laten bouwen?

Of een webshop, kan natuurlijk ook.