Wat is WordPress? Alles over WordPress in 2024

door | 05-01-2024

WordPress is een veelzijdig Content Management Systeem (CMS) waarmee websites, blogs en webshops kunnen worden gebouwd en onderhouden.

De toekomst van WordPress in 2024

In 2024 worden er verschillende updates en ontwikkelingen verwacht. De uitvoerend directeur van WordPress heeft een roadmap voor 2024 gepubliceerd, waarin de geplande releases en focusgebieden worden besproken. De releases in 2024 zullen voornamelijk gericht zijn op samenwerking en er zal gewerkt worden aan een core implementatie voor meertalige websites.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • WordPress is een veelzijdig CMS waarmee websites, blogs en webshops kunnen worden gebouwd.
 • In 2024 worden er updates en ontwikkelingen verwacht gericht op samenwerking en meertalige websites.
 • De oprichter van WordPress, Matt Mullenweg, zal zijn jaarlijkse State of the Word toespraak geven waarin hij terugblikt op het afgelopen jaar en vooruitkijkt naar de toekomst.

WordPress roadmap voor 2024

Volgens de WordPress routekaart voor 2024 kunnen we verschillende updates en releases verwachten gedurende het jaar. De geplande releases omvatten WordPress 6.5 op 26 maart, WordPress 6.6 op 16 juli en WordPress 6.7 op 5 november. Let echter op dat de releasedatum voor WordPress 6.7 mogelijk kan wijzigen vanwege de gelijktijdige Amerikaanse verkiezingen op dezelfde dag.

De focus van deze releases zal voornamelijk liggen op samenwerking, met speciale aandacht voor de kernimplementatie voor meertalige websites. De uitvoerend directeur van WordPress roept ook op tot feedback met betrekking tot de timing en focus van de geplande updates, waarbij de nadruk wordt gelegd op de rol van de gemeenschap bij het vormgeven van de toekomst van het platform.

WordPress roadmap 2024

Naast deze updates evolueert WordPress voortdurend om te voldoen aan de voortdurend veranderende behoeften en eisen van zijn gebruikers. De routekaart van het platform schetst een toewijding aan voortdurende verbetering en innovatie, met als doel gebruikers gedurende 2024 een naadloze en verbeterde ervaring bij het bouwen van websites te bieden.

WordPress trends in 2024

In 2024 zijn er verschillende trends te verwachten op het gebied van WordPress. De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) zal een belangrijke trend zijn. AI kan worden ingezet voor diverse toepassingen zoals het genereren van content, zoekmachineoptimalisatie, performanceverbetering en automatisering van taken.

Daarnaast zal duurzaam webdesign een grotere rol gaan spelen, waarbij rekening wordt gehouden met de CO2-voetafdruk en energie-efficiëntie van websites.

“Duurzaam webdesign gaat verder dan alleen het gebruik van groene hosting. Het omvat ook het minimaliseren van de gebruikte bronnen, het verminderen van de laadtijden en het optimaliseren van de code.”

Ook de donkere modus, die zorgt voor een betere leeservaring in donkere omgevingen, wordt steeds populairder.

Voordelen van de donkere modus:

 • Verhoogt het contrast tussen tekst en achtergrond
 • Verbetert de leesbaarheid in omgevingen met weinig licht
 • Vermindert de vermoeidheid van de ogen

Verbeterde beveiliging en aandacht voor toegankelijkheid zullen ook belangrijke trends zijn in 2024.

“Beveiliging is een prioriteit geworden voor veel website-eigenaren. Het beschermen van persoonlijke gegevens en het voorkomen van cyberaanvallen is essentieel geworden. Daarnaast wordt toegankelijkheid steeds belangrijker, waarbij websites worden ontworpen en ontwikkeld met het oog op gebruikers met beperkingen.”

Tot slot speelt een mobile-first design strategie een grote rol, waarbij de focus ligt op een optimale gebruikerservaring op mobiele apparaten.

TrendsBeschrijving
Integratie van kunstmatige intelligentie (AI)AI wordt gebruikt voor contentgeneratie, zoekmachineoptimalisatie en automatisering van taken
Duurzaam webdesignWebsites worden ontworpen met aandacht voor de CO2-voetafdruk en energie-efficiëntie
Donkere modusBetere leeservaring in donkere omgevingen
Verbeterde beveiligingFocus op het beschermen van persoonlijke gegevens en het voorkomen van cyberaanvallen
ToegankelijkheidWebsites worden ontworpen met het oog op gebruikers met beperkingen
Mobile-first design strategieOptimale gebruikerservaring op mobiele apparaten

WordPress trend

Wat is WordPress?

WordPress is een populair Content Management Systeem (CMS) waarmee je websites, blogs en webshops kunt bouwen en beheren. Het is een veelzijdig systeem dat zowel beginners als ervaren gebruikers aanspreekt. Met WordPress kun je een solide basis creëren voor je website en deze verder uitbreiden met thema’s en plugins.

WordPress biedt een gebruiksvriendelijke en flexibele oplossing voor het beheren van je online content. Het wordt actief onderhouden door een grote en betrokken community, waardoor het altijd up-to-date is en nieuwe functionaliteiten krijgt.

Met WordPress kun je verschillende soorten content beheren, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en geluid. Het systeem is compatibel met alle devices en biedt uitgebreide mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie. Hierdoor kun je je website goed vindbaar maken in zoekmachines zoals Google.

WordPress is gratis te gebruiken en open-source, wat betekent dat iedereen de software kan gebruiken, aanpassen en verbeteren. Dit maakt het een kosteneffectieve keuze voor zowel kleine als grote organisaties.

Met WordPress kun je een professionele website bouwen zonder dat je technische kennis nodig hebt. Het intuïtieve en gebruikersvriendelijke dashboard maakt het eenvoudig om je content te beheren en je website aan te passen. Hierdoor kun je snel en efficiënt je online aanwezigheid vormgeven.

Of je nu een blog wilt starten, een portfolio wilt tonen of een webshop wilt beginnen, WordPress biedt de flexibiliteit en tools die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Bovendien zijn er duizenden thema’s en plugins beschikbaar die je kunt gebruiken om je website te personaliseren en extra functionaliteit toe te voegen.

WordPress is uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS ter wereld, met een marktaandeel van meer dan 40%. Dit geeft aan hoe vertrouwd en geliefd het systeem is bij miljoenen gebruikers wereldwijd.

Belangrijkste kenmerken van WordPress:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Flexibel en aanpasbaar
 • Geschikt voor verschillende soorten content
 • Compatibel met alle devices
 • Uitgebreide mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie
 • Actief onderhouden door een grote community
 • Gratis en open-source

Wat is WordPress

Met WordPress kun je een krachtige en professionele website bouwen die past bij jouw behoeften en doelen. Of je nu beginner bent of een ervaren gebruiker, WordPress biedt de tools en functionaliteiten om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen.

Wat kun je met WordPress?

Met WordPress kun je verschillende soorten websites, blogs en webshops bouwen. Het is een veelzijdig Content Management Systeem (CMS) waarmee je eenvoudig content kunt beheren en publiceren. Door het gebruik van thema’s kun je het uiterlijk van je website aanpassen en met behulp van plugins kun je extra functionaliteit toevoegen. Met WordPress zijn er talloze mogelijkheden om je website naar wens vorm te geven en aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

Met WordPress kun je onder andere de volgende taken uitvoeren:

 • Teksten schrijven en publiceren: WordPress biedt een intuïtieve interface waarmee je eenvoudig teksten kunt schrijven en publiceren op je website of blog. Je kunt verschillende tekststijlen toepassen, afbeeldingen en video’s toevoegen en de opmaak van je teksten aanpassen.
 • Afbeeldingen en video’s toevoegen: Je kunt afbeeldingen en video’s uploaden naar je WordPress website en deze integreren in je content. Hierdoor kun je visueel aantrekkelijke en multimediale content creëren.
 • Zoekfuncties implementeren: Met WordPress kun je zoekfunctionaliteit toevoegen aan je website, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen zoeken naar specifieke inhoud. Dit kan de gebruiksvriendelijkheid van je site verbeteren.
 • Website optimaliseren voor zoekmachines: WordPress biedt verschillende tools en plugins om je website te optimaliseren voor zoekmachines, zoals het aanpassen van meta-tags, het genereren van XML-sitemaps en het verbeteren van de laadsnelheid.

Wat kun je met WordPress

Daarnaast biedt WordPress ook uitgebreide mogelijkheden voor e-commerce. Je kunt bijvoorbeeld een winkelwagen toevoegen aan je website en verschillende betalingsmogelijkheden integreren. Hierdoor kun je je WordPress website gebruiken als online winkel en producten of diensten verkopen.

Met WordPress heb je dus de flexibiliteit en vrijheid om je website volledig naar eigen wens vorm te geven en te beheren. Of je nu een eenvoudige blog, een professionele bedrijfswebsite of een uitgebreide webshop wilt bouwen, WordPress biedt alle tools en functionaliteiten die je nodig hebt.

Waarom kiezen voor WordPress?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten kiezen voor WordPress als Content Management Systeem (CMS) voor je website, blog of webshop.

 1. Meest gebruikte CMS ter wereld: WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld en heeft een grote en actieve community. Dit betekent dat er een breed scala aan thema’s en plugins beschikbaar is om je website vorm te geven en uit te breiden. Je hebt dus veel keuzemogelijkheden en kunt je website volledig naar wens aanpassen.
 2. Gebruiksvriendelijk en intuïtief: WordPress is gebruiksvriendelijk en intuïtief, waardoor zowel beginners als ervaren gebruikers ermee kunnen werken. Het heeft een intuïtieve interface en vereist geen programmeerkennis. Met WordPress kun je eenvoudig content beheren en publiceren.
 3. Regelmatige updates en onderhoud: WordPress wordt regelmatig geüpdatet en onderhouden. Dit zorgt ervoor dat het systeem veilig en betrouwbaar is. Met regelmatige updates blijft je website beveiligd en up-to-date.
 4. Uitgebreide mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie: WordPress biedt uitgebreide mogelijkheden om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Met behulp van plugins en tools kun je eenvoudig metadata toevoegen, SEO-vriendelijke URL’s maken en je website snelheid optimaliseren. Dit helpt je om beter vindbaar te zijn in zoekmachines zoals Google.

WordPress biedt een gebruiksvriendelijke en flexibele oplossing voor het bouwen en beheren van websites, blogs en webshops. Met een grote community en uitgebreide mogelijkheden voor aanpassingen en optimalisaties, is WordPress een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Waarom kiezen voor WordPress

Met WordPress kun je een professionele en succesvolle online aanwezigheid creëren. De gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden maken het een populaire keuze voor veel website-eigenaren. Of je nu een kleine blog wilt starten of een complexe webshop wilt bouwen, WordPress biedt de tools en functionaliteiten die je nodig hebt voor succes.

De basis van WordPress

Om met WordPress aan de slag te gaan, heb je een hostingpakket en een domeinnaam nodig. Vervolgens installeer je WordPress op je hostingpakket en kun je beginnen met het bouwen van je website. WordPress maakt gebruik van thema’s om het uiterlijk van je website te bepalen en plugins om extra functionaliteit toe te voegen.

Je kunt eenvoudig thema’s en plugins installeren en aanpassen via het WordPress dashboard. Met de juiste thema’s en plugins kun je je website volledig naar wens vormgeven. Denk bij thema’s aan verschillende ontwerpstijlen, kleurenschema’s en lay-outs. Plugins kunnen worden gebruikt om specifieke functionaliteit aan je website toe te voegen, bijvoorbeeld een contactformulier, een fotogalerij of een SEO-optimalisatie tool.

Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren om de veiligheid en functionaliteit van je website te waarborgen. WordPress brengt regelmatig nieuwe versies uit met verbeteringen en bugfixes. Door deze updates toe te passen, blijft je website up-to-date en beschermd tegen mogelijke beveiligingsrisico’s.

Voordelen van WordPress thema’s en plugins

Met WordPress thema’s en plugins kun je:

 • Het uiterlijk van je website volledig aanpassen aan je eigen wensen en huisstijl
 • Extra functionaliteit toevoegen aan je website, zoals een webshop, een agenda of een nieuwsbriefsysteem
 • De gebruiksvriendelijkheid en het beheer van je website verbeteren
 • Je website optimaliseren voor zoekmachines

WordPress updates

WordPress brengt regelmatig updates uit om de functionaliteit en veiligheid van het CMS te verbeteren. Deze updates zijn belangrijk om je website optimaal te laten functioneren en te beschermen tegen mogelijke beveiligingslekken.

Je kunt eenvoudig updates uitvoeren via het WordPress dashboard. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, ontvang je een melding in je dashboard. Het is aan te raden om regelmatig een backup van je website te maken voordat je updates uitvoert, zodat je je website kunt herstellen mocht er iets misgaan.

Het is ook belangrijk om de thema’s en plugins die je gebruikt regelmatig bij te werken. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om eventuele bugs op te lossen en nieuwe functies toe te voegen. Door je thema’s en plugins up-to-date te houden, blijft je website veilig en compatibel met de nieuwste versies van WordPress.

De basis van WordPress

Voordelen van WordPress thema’sVoordelen van WordPress plugins
 • Volledige aanpassingsmogelijkheden
 • Diverse ontwerpstijlen
 • Flexibele lay-outs
 • Kleur- en typografie-opties
 • Extra functionaliteit toevoegen
 • Contactformulieren
 • Webshop-functionaliteit
 • SEO-optimalisatie

Conclusie

WordPress is een krachtig Content Management Systeem (CMS) dat veel mogelijkheden biedt voor het bouwen en beheren van websites, blogs en webshops. Met WordPress kun je profiteren van verschillende updates en trends die in 2024 worden verwacht. Een belangrijke ontwikkeling is de integratie van kunstmatige intelligentie (AI), waarmee je diverse taken kunt automatiseren en de prestaties van je website kunt verbeteren.

Een andere trend in 2024 is duurzaam webdesign, waarbij de focus ligt op de CO2-voetafdruk en energie-efficiëntie van websites. Dit draagt bij aan een groenere en milieuvriendelijkere online aanwezigheid. Daarnaast is er ook aandacht voor beveiliging en toegankelijkheid, waardoor je een veilige en inclusieve gebruikerservaring kunt bieden aan je bezoekers.

WordPress heeft veel voordelen, zoals gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie. Dankzij de grote en actieve community is er altijd ondersteuning beschikbaar en kun je kiezen uit een breed scala aan thema’s en plugins om je website naar wens vorm te geven. Het regelmatig uitvoeren van updates is essentieel om de veiligheid en functionaliteit van je WordPress website te waarborgen.

Met WordPress kun je een professionele en succesvolle online aanwezigheid creëren. Of je nu een blog, een zakelijke website of een e-commerceplatform wilt opzetten, WordPress biedt de tools en mogelijkheden om je doelen te bereiken. Maak gebruik van de kracht van WordPress en zet een sterke online aanwezigheid neer in 2024 en daarna.

FAQ

Wat is WordPress?

WordPress is een veelzijdig Content Management Systeem (CMS) waarmee websites, blogs en webshops kunnen worden gebouwd en onderhouden.

Wat staat er op de WordPress roadmap voor 2024?

Op de WordPress roadmap voor 2024 staan verschillende updates en ontwikkelingen gepland, voornamelijk gericht op samenwerking en een core implementatie voor meertalige websites.

Wat kunnen we verwachten van de State of the Word 2024?

Tijdens de State of the Word 2024 toespraak zal er worden teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar de toekomst van WordPress.

Wat zijn de trends voor WordPress in 2024?

De trends voor WordPress in 2024 zijn onder andere de integratie van kunstmatige intelligentie, duurzaam webdesign, de donkere modus, verbeterde beveiliging, aandacht voor toegankelijkheid en een mobile-first design strategie.

Wat kun je met WordPress?

Met WordPress kun je verschillende soorten websites, blogs en webshops bouwen en beheren. Je kunt teksten schrijven en publiceren, afbeeldingen en video’s toevoegen, zoekfuncties implementeren en je website optimaliseren voor zoekmachines. Ook biedt WordPress mogelijkheden voor e-commerce, zoals het toevoegen van een winkelwagen en betalingsmogelijkheden.

Waarom kiezen voor WordPress?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor WordPress, zoals de grote en actieve community, gebruiksvriendelijkheid, beschikbaarheid van thema’s en plugins, regelmatige updates en mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie.

Wat heb je nodig om met WordPress aan de slag te gaan?

Om met WordPress aan de slag te gaan, heb je een hostingpakket en een domeinnaam nodig. Vervolgens installeer je WordPress op je hostingpakket en kun je beginnen met het bouwen van je website. Ook is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren en de veiligheid van je website te waarborgen.

Wat is de basis van WordPress?

De basis van WordPress is een krachtig CMS waarmee je websites, blogs en webshops kunt bouwen en beheren. Het biedt gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie.

Anker tekst

Wat is anker tekst?

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd, is de tekst waarmee een link gekoppeld is. Het is een klikbare tekst die verwijst naar een andere...

Domeinextensie

Wat is een domeinextensie?

Een domeinextensie, ook wel achtervoegsel genoemd, is het laatste deel van een domeinnaam dat na de punt komt. Het is het hoogste niveau van een...

CAPTCHA

Wat is CAPTCHA?

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) is een veiligheidsmaatregel die gebruikt wordt om te testen...

Pop-up

Wat is een pop-up?

Een pop-up is een nieuw venster dat boven op een ander venster verschijnt. Het is meestal kleiner dan het al aanwezige venster. Pop-ups kunnen...

Sitemap

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina met een lijst van alle pagina's op een website. Er zijn twee typen sitemaps - één voor bezoekers en één voor...

Redirect

Wat is een redirect?

Een redirect is een manier om zowel zoekmachines als gebruikers naar een andere URL te sturen dan de oorspronkelijke aangevraagde URL. Het wordt...

HTTPS

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een beveiligde manier om data te versturen via het internet. Met HTTPS wordt informatie...

Robots.txt

Wat is robots.txt?

Een robots.txt bestand is een tekstbestand dat webmasters maken om zoekmachine crawlers (robots) instructies te geven over welke pagina's op hun...

Professionele website laten bouwen?

Of een webshop, kan natuurlijk ook.