Webdesign trends 2024: Wat is nieuw en opkomend?

door | 20-12-2023

De wereld van webdesign en digitale esthetiek evolueert voortdurend en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends. In 2024 beloven er spannende veranderingen te komen op het gebied van website design en innovatie. Of je nu een ondernemer, webdesigner of marketeer bent. Het is essentieel om vooruit te kijken en te begrijpen welke trends het komende jaar het belangrijkst zullen zijn.

Een van de meest opvallende webdesign trends voor 2024 is de opkomst van het split-screen layout. Dit trendy ontwerp biedt een moderne en magische kijkervaring voor gebruikers, vooral geschikt voor minimalistische websites. Het combineert visueel aantrekkelijke elementen en maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte om een indrukwekkend visueel effect te creëren.

Andere trends die we in 2024 zullen zien, is de terugkeer van het Memphis design. Geïnspireerd door de jaren ’80, maakt dit design gebruik van geometrische patronen en gedurfde kleuren om een levendige en opvallende uitstraling te creëren. Het brengt een vleugje retrostijl in het moderne webdesign en trekt zeker de aandacht van bezoekers.

Een opkomende trend in 2024 is het gebruik van een combinatie van serif en sans-serif lettertypen. Daarmee krijg je levendige kleuren om de nadruk te leggen op tekstinhoud op websites. Deze esthetiek voegt een speels en creatief element toe aan het ontwerp, terwijl het de inhoud leesbaar en aantrekkelijk maakt.

Minimalisme blijft ook in 2024 een belangrijke trend in webdesign, met de nadruk op eenvoud, geometrie en grote witruimtes voor een schone en impactvolle vormgeving. Deze benadering zorgt voor een optimale focus op de essentiële elementen en zorgt voor een betere gebruikservaring.

Sociaal bewijs, zoals beoordelingen en getuigenissen, speelt een cruciale rol bij het opbouwen van geloofwaardigheid en vertrouwen bij bezoekers van websites. Het tonen van positieve ervaringen en aanbevelingen kan potentiële klanten overtuigen om te kiezen voor jouw producten of diensten.

Ten slotte zullen complexe kleurverlopen diepte en visuele interesse toevoegen aan platte afbeeldingen, terwijl bewegingseffecten interactieve en meeslepende gebruikerservaringen creëren. Door het gebruik van deze visuele elementen kunnen websites zich onderscheiden en een blijvende indruk maken.

social media inzetten in jouw SEO strategie

Blijf op de hoogte van deze opkomende webdesign trends in 2024 en zorg ervoor dat jouw website up-to-date blijft met de nieuwste digitale esthetiek en innovaties. Neem een kijkje hieronder voor enkele belangrijke takeaways die je niet mag missen:

Belangrijkste leerpunten:

 • Split-screen layouts zorgen voor een moderne en magische kijkervaring.
 • Memphis design maakt een comeback in webdesign met zijn geometrische patronen en gedurfde kleuren.
 • Combinatie van serif en sans-serif lettertypen met levendige kleuren is een opkomende trend.
 • Minimalisme blijft belangrijk met nadruk op eenvoud, geometrie en grote witruimtes.
 • Sociaal bewijs, zoals beoordelingen en getuigenissen, is essentieel voor geloofwaardigheid.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en blijf innoveren in jouw webdesign en website design strategieën. Met de juiste aanpassingen en creatieve benaderingen kun je jouw website laten opvallen en indruk maken op bezoekers in 2024.

Account Based Marketing (ABM): een diepere duik

In de wereld van marketing draait alles om gepersonaliseerde benaderingen die de aandacht van specifieke accounts trekken. Account Based Marketing (ABM) is een strategie die zich richt op het creëren van individuele marketingcampagnes voor specifieke accounts, in plaats van een brede doelgroep. Met behulp van AI en machine learning worden data-analyse en gerichte campagnes mogelijk gemaakt, waardoor bedrijven nieuwe klanten kunnen aantrekken en duurzame relaties kunnen opbouwen met bestaande klanten.

In 2024 zal ABM een prominentere rol spelen in marketingstrategieën. Bedrijven zullen investeren in ABM-platforms en -tools om hun klantenbestand uit te breiden en duurzame relaties op te bouwen. Door gebruik te maken van data-analyse en geautomatiseerde processen, kunnen marketingteams gepersonaliseerde inhoud creëren die aansluit bij de behoeften en interesses van specifieke accounts.

“ABM stelt ons in staat om op een dieper niveau verbinding te maken met onze klanten. In plaats van algemene boodschappen te sturen naar een brede doelgroep, kunnen we marketingcommunicatie personaliseren en relevante inhoud bieden die echt resoneert. Dit heeft geleid tot meer betrokkenheid en positieve resultaten.”

Met behulp van AI en machine learning kan ABM gegevens analyseren, kansen identificeren en strategieën optimaliseren. Door een diepere duik te nemen in de data van specifieke accounts, kunnen marketeers waardevolle inzichten verkrijgen en hun marketinginspanningen verfijnen.

Account Based Marketing (ABM) is een krachtige marketingstrategie die bedrijven in staat stelt gepersonaliseerde ervaringen te bieden aan specifieke accounts. Met de opkomst van AI en machine learning zullen bedrijven in 2024 steeds meer investeren in ABM-technologieën om hun marketinginspanningen naar een hoger niveau te tillen.

Account Based Marketing afbeelding

Voordelen van Account Based Marketing (ABM)

 • Gerichte aanpak: ABM stelt marketeers in staat om hun inspanningen te concentreren op specifieke accounts, waardoor ze betere resultaten kunnen behalen.
 • Personalisatie: Door gebruik te maken van data-analyse kunnen marketeers gepersonaliseerde inhoud en ervaringen bieden die aansluiten bij de behoeften van specifieke accounts.
 • Verhoogde betrokkenheid: Door gepersonaliseerde inhoud en communicatie te bieden, kunnen marketeers de betrokkenheid van accounts vergroten en waardevolle relaties opbouwen.
 • Optimalisatie van middelen: ABM stelt marketeers in staat om hun middelen effectief in te zetten door ze te richten op de meest waardevolle accounts.

Voice Search Optimalisatie (VSO): sprekende zoekopdrachten domineren

Met de opkomst van slimme speakers en virtuele assistenten wint Voice Search aan populariteit. Dit vereist een verschuiving in SEO-strategieën om te optimaliseren voor gesproken, natuurlijke taal zoekopdrachten en lokale zoekopdrachten. Het gebruik van long-tail keywords en het verstrekken van directe, relevante antwoorden wordt essentieel in Voice Search Optimalisatie (VSO) om te voldoen aan de behoeften van gebruikers van spraakzoekopdrachten.

“Ok Google, waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?”

Long-tail keywords: de sleutel tot voice search optimalisatie

Met voice search optimalisatie is het belangrijk om je te richten op long-tail keywords. Aangezien mensen tijdens spraakzoekopdrachten vaak volledige zinnen gebruiken, is het gebruik van long-tail keywords effectiever dan kortere zoekwoorden.

Stel dat je een bloemist bent in Amsterdam en je wilt je website optimaliseren voor voice search. In plaats van alleen het targeten van het zoekwoord “bloemist”, zou je kunnen overwegen om je te richten op long-tail keywords zoals “bloemist in Amsterdam met bezorgservice” of “welke bloemist in Amsterdam heeft de beste boeketten”. Op deze manier heb je meer kans om gevonden te worden door gebruikers die specifieke vragen stellen met betrekking tot jouw diensten en locatie.

Directe en relevante antwoorden bieden

Bij voice search is het ook belangrijk om directe en relevante antwoorden te bieden op zoekvragen. Mensen die gebruikmaken van spraakzoekopdrachten hebben meestal behoefte aan snelle en concrete informatie. Door specifieke vragen te beantwoorden en informatie goed te structureren op je website, vergroot je de kans dat je website wordt getoond als de aanbevolen bron voor voice search resultaten.

Daarnaast kan het toevoegen van gestructureerde gegevens, zoals schema markup, je helpen om beter te worden begrepen door zoekmachines en je website op te laten vallen in zoekresultaten. Dit kan leiden tot een hogere zichtbaarheid en meer klikken van gebruikers.

StapVoorbeeld
Stap 1Identificeer de meest gestelde vragen en zoekopdrachten binnen jouw doelgroep.
Stap 2Optimaliseer je website met relevante long-tail keywords en gestructureerde gegevens.
Stap 3Zorg voor directe en relevante antwoorden op veelgestelde vragen.
Stap 4Monitoring en aanpassing van je voice search optimalisatie strategie op basis van gebruikersgedrag en feedback.

voice search optimalisatie

Door te focussen op voice search optimalisatie en het aanpassen van je SEO-strategieën aan spraakzoekopdrachten, kun je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website vergroten. Het is belangrijk om in te spelen op de groeiende populariteit van voice search en de behoeften van gebruikers die op deze manier zoeken.

Duurzaamheidsmarketing: groen wordt de norm

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan milieubewuste merken die zich inzetten voor milieubehoud en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Duurzaamheidsmarketing is dan ook geen trend meer, maar een fundamenteel onderdeel geworden van de bedrijfscultuur en marketingstrategieën. In 2024 zal deze trend alleen maar toenemen, met merken die hun toewijding aan milieu behoud. En daarbij communiceren en consumenten aanmoedigen om duurzame keuzes te maken.

Consumenten zijn steeds meer bezorgd over de impact van hun aankopen op het milieu en de samenleving. Ze zoeken naar merken die actief werken aan duurzaamheidsinitiatieven en groene praktijken. Door duurzaamheidsmarketing te omarmen, kunnen merken niet alleen inspelen op deze behoefte van consumenten, maar ook hun eigen milieuvriendelijke initiatieven benadrukken.

Voorbeelden van milieubewuste merken

Er zijn tal van merken die duurzaamheidsmarketing succesvol hebben geïntegreerd in hun bedrijfsstrategie. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Patagonia: Dit outdoor-kledingmerk staat bekend om zijn toewijding aan milieubehoud. Het neemt actieve stappen om de milieueffecten van zijn producten te verminderen. Het merk zet zich ook in voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen en ondersteunt milieubeschermingsorganisaties.
 • Ben & Jerry’s: Dit ijsmerk is niet alleen geliefd om zijn heerlijke smaken, maar ook om zijn inzet voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ben & Jerry’s gebruikt ethisch geproduceerde ingrediënten, ondersteunt lokale boeren en zet zich in voor sociale rechtvaardigheid.
 • Tesla: Als pionier op het gebied van elektrische voertuigen zet Tesla zich in voor het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. En daarmee het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het merk heeft een sterke focus op duurzaamheid en zet zich in voor een schone energietoekomst.

Deze merken laten zien dat duurzaamheidsmarketing geen beperking is, maar eerder een kans om consumenten aan te trekken die waarde hechten aan milieubewuste praktijken.

De voordelen van duurzaamheidsmarketing

Door duurzaamheidsmarketing toe te passen, kunnen merken verschillende voordelen behalen, zoals:

 1. Opbouwen van merkloyaliteit: Consumenten kiezen eerder voor merken die overeenkomen met hun waarden en overtuigingen. Door zich te profileren als een milieubewust merk, kunnen bedrijven een sterke band opbouwen met klanten die zich ook inzetten voor duurzaamheid.
 2. Verschaffen van concurrentievoordeel: In een competitieve markt kan duurzaamheidsmarketing een onderscheidende factor zijn. Merken die zich actief inzetten voor milieubehoud kunnen zich onderscheiden van hun concurrenten en een unieke positie innemen.
 3. Voldoen aan consumentenverwachtingen: Consumenten verwachten steeds vaker dat merken verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op het milieu en de samenleving. Door duurzaamheidsmarketing toe te passen, kunnen bedrijven aan deze verwachtingen voldoen en het vertrouwen van consumenten winnen.

Al met al wordt duurzaamheid steeds belangrijker in de marketingwereld. Merken die zich bewust zijn van deze verschuiving en duurzaamheidsmarketing omarmen, hebben de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op zowel het milieu als hun eigen succes.

“Duurzaamheidsmarketing gaat niet alleen over het aantrekken van klanten, maar ook over het bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet.”

duurzaamheidsmarketing

Voordelen van duurzaamheidsmarketingVoorbeelden van milieubewuste merken
Opbouwen van merkloyaliteitPatagonia
Verschaffen van concurrentievoordeelBen & Jerry’s
Voldoen aan consumentenverwachtingenTesla

Social media inzetten in jouw SEO strategie

Social media platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok zijn essentieel voor het opbouwen van merkbekendheid en zichtbaarheid, met name onder jongere generaties. Door strategisch gebruik te maken van social media kun je jouw SEO strategie versterken door de identiteit van je merk te laten zien en te communiceren met jouw doelgroep.

Door actief te zijn op social media vergroot je de kans dat jouw merk wordt gevonden in zoekresultaten. Social media signalen spelen namelijk een rol bij het bepalen van de autoriteit en relevantie van jouw website. Hoe vaker jouw content wordt gedeeld en geliked, hoe hoger de kans dat zoekmachines jouw website als waardevol beschouwen.

Bovendien bieden social media platforms een uitstekende gelegenheid om te communiceren met jouw doelgroep en waardevolle inzichten te verkrijgen in hun zoekgedrag en voorkeuren. Door actief te luisteren en te reageren op opmerkingen, vragen en feedback kun je waardevolle relaties opbouwen en jouw merkloyaliteit vergroten.

“Social media is de sleutel tot succesvolle merkbekendheid en zichtbaarheid. Het stelt bedrijven in staat om een breder publiek te bereiken en een sterke band op te bouwen met potentiële klanten.”

Gebruik social media strategisch om jouw merkidentiteit te versterken en een positieve indruk achter te laten bij jouw doelgroep. Creëer boeiende en relevante content die aansluit bij de interesses en behoeften van jouw doelgroep. Denk hierbij aan het delen van informatieve blogartikelen, visueel aantrekkelijke afbeeldingen en video’s die jouw merkverhaal vertellen.

Bovendien, door het implementeren van social media luister- en monitoringtools, kun je inzicht krijgen in het online gedrag en de voorkeuren van jouw doelgroep. Deze informatie stelt je in staat om jouw content en marketingstrategieën te optimaliseren op basis van wat jouw doelgroep daadwerkelijk zoekt en waardeert.

Zoekmachinevriendelijke social media tips:

 • Zorg voor consistente branding: Gebruik dezelfde kleuren, logo’s en stem op al jouw social media kanalen om een herkenbare merkidentiteit te creëren.
 • Optimaliseer jouw profielen: Gebruik relevante zoekwoorden in de beschrijvingen en biografieën van jouw social media profielen om de zichtbaarheid te vergroten.
 • Plaats regelmatig hoogwaardige content: Deel relevante en boeiende content die jouw doelgroep aanspreekt en aanzet tot delen en interactie.
 • Maak gebruik van hashtags: Gebruik relevante hashtags om jouw content te categoriseren en vindbaar te maken voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in specifieke onderwerpen.
 • Moedig interactie aan: Stel vragen, vraag om meningen en reageer op opmerkingen om betrokkenheid en gesprekken rond jouw merk te stimuleren.

social media inzetten in jouw SEO strategie

Social Media PlatformBelangrijkste kenmerken
Instagram– Visueel platform voor het delen van foto’s en video’s
– Bereik een jongere doelgroep
– Mogelijkheid om hashtags te gebruiken voor grotere zichtbaarheid
Facebook– Grootste sociale media platform
– Geschikt voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik
– Mogelijkheid om verschillende typen content te delen zoals tekst, afbeeldingen en video’s
TikTok– Populair platform voor het delen van korte video’s
– Grote aantrekkingskracht op jonge gebruikers
– Te bereiken via trending hashtags en uitdagingen

Door social media strategisch in te zetten in jouw SEO strategie kun je de merkbekendheid vergroten, de zichtbaarheid verhogen en in contact komen met jouw doelgroep. Blijf consistent en actief op social media, en analyseer de resultaten om jouw strategie continu te optimaliseren en verbeteren.

Conclusie

In 2024 zullen webdesign trends een enorme impact hebben op het uiterlijk en de functionaliteit van websites. Split-screen layouts, Memphis design en de combinatie van serif en sans-serif fonts zorgen voor een modern en esthetisch aantrekkelijk ontwerp. Minimalisme met grote witte ruimtes blijft ook een belangrijke trend voor een schone en impactvolle uitstraling.

Op het gebied van marketing zijn er verschillende trends die in 2024 dominant zullen zijn. Account Based Marketing richt zich op gepersonaliseerde benaderingen met behulp van AI en machine learning. Voice Search Optimalisatie is van essentieel belang vanwege de groeiende populariteit van gesproken zoekopdrachten. Duurzaamheidsmarketing wordt steeds belangrijker, waarbij merken hun inzet voor milieubescherming communiceren. Sociale media spelen ook een cruciale rol bij het vergroten van de merkbekendheid en zichtbaarheid.

Om succesvol te zijn in dit dynamische landschap, moet SEO worden aangepast aan deze trends. Dit omvat het focussen op visuele content, voice search optimalisatie, gepersonaliseerde benaderingen, duurzaamheid, samenwerking met influencers en integratie van AI en AR technologieën. Het gebruik van sociale media platforms helpt bij het vergroten van de merkzichtbaarheid en het bereiken van de doelgroep. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en nieuwe technologieën te omarmen.

 

FAQ

Wat zijn enkele opkomende webdesign trends voor 2024?

Enkele opkomende webdesign trends voor 2024 zijn onder andere split-screen layouts, Memphis design, het combineren van serif en sans-serif lettertypen, minimalistisch design, social proof, complexe gradients en motion effects.

 

Wat is Account Based Marketing (ABM) en hoe kan het helpen bij marketingstrategieën?

Account Based Marketing (ABM) is gericht op gepersonaliseerde benaderingen om specifieke accounts te betrekken. Het maakt gebruik van AI en machine learning voor data-analyse en gerichte campagnes. ABM zal in 2024 een prominentere rol spelen in marketingstrategieën. Waarbij bedrijven investeren in ABM-platforms en tools om nieuwe klanten aan te trekken en langdurige relaties met bestaande klanten op te bouwen.

 

Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor Voice Search?

Met de opkomst van slimme speakers en virtuele assistenten wordt Voice Search steeds populairder. Om je website te optimaliseren voor Voice Search. Hiervoor moet je je SEO-strategie aanpassen om te optimaliseren voor gesproken natuurlijke taalzoekopdrachten en lokale zoekopdrachten. Het gebruik van long-tail keywords en het verstrekken van directe, relevante antwoorden wordt cruciaal. Vooral met Voice Search Optimization (VSO) om aan de behoeften van voice search gebruikers te voldoen.

 

Waarom is duurzaamheidsmarketing belangrijk?

Duurzaamheid is niet langer slechts een trend, maar een essentieel onderdeel van bedrijfscultuur en marketingstrategieën. Consumenten geven prioriteit aan milieubewuste merken. In 2024 zullen we een toename zien in duurzaamheidsmarketing. Waarbij merken hun inzet voor milieubehoud communiceren en consumenten aanmoedigen om duurzame keuzes te maken.

 

Hoe kan ik social media gebruiken om mijn SEO-strategie te versterken?

Social media platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok zijn essentieel voor het opbouwen van merkbekendheid en zichtbaarheid, vooral onder jongere generaties. Het strategisch gebruik van social media kan je SEO-strategie stimuleren door het tonen van je merkidentiteit en het interactie aangaan met je doelgroep.

 

Wat zijn enkele belangrijke webdesign- en marketingtrends voor 2024?

Enkele belangrijke webdesign- en marketingtrends voor 2024 zijn onder andere split-screen layouts, Memphis design, het combineren van serif en sans-serif lettertypen, minimalistisch design, social proof, complexe gradients, motion effects, Account Based Marketing (ABM), Voice Search Optimization (VSO), duurzaamheidsmarketing, Influencer Marketing 2.0, Augmented Reality in e-commerce en AI-gedreven marketing. Het is belangrijk om je SEO-strategie aan te passen aan deze trends, waarbij de focus ligt op visuele content, voice search optimalisatie, gepersonaliseerde benaderingen, duurzaamheid, samenwerking met influencers en integratie van AI- en AR-technologieën.

 

Hoe kan ik social media gebruiken om het succes van mijn SEO-strategie te ondersteunen?

Social media platforms spelen een belangrijke rol bij het vergroten van de zichtbaarheid van je merk en het verbinden met je doelgroep. Het strategisch gebruik van social media ondersteunt je algehele SEO-strategie door het tonen van je merkidentiteit en het aangaan van interactie met je doelgroep.

 

Hoe kan ik succesvol blijven in de veranderende landschappen van webdesign en marketing in 2024?

Om succesvol te blijven in de veranderende landschappen van webdesign en marketing in 2024, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en innovatieve technologieën te omarmen. Dit omvat het updaten van je kennis over webdesign trends voor 2024, marketing trends voor 2024, AI, visual search, voice search en social media.

 

Anker tekst

Wat is anker tekst?

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd, is de tekst waarmee een link gekoppeld is. Het is een klikbare tekst die verwijst naar een andere...

Domeinextensie

Wat is een domeinextensie?

Een domeinextensie, ook wel achtervoegsel genoemd, is het laatste deel van een domeinnaam dat na de punt komt. Het is het hoogste niveau van een...

CAPTCHA

Wat is CAPTCHA?

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) is een veiligheidsmaatregel die gebruikt wordt om te testen...

Pop-up

Wat is een pop-up?

Een pop-up is een nieuw venster dat boven op een ander venster verschijnt. Het is meestal kleiner dan het al aanwezige venster. Pop-ups kunnen...

Sitemap

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina met een lijst van alle pagina's op een website. Er zijn twee typen sitemaps - één voor bezoekers en één voor...

Redirect

Wat is een redirect?

Een redirect is een manier om zowel zoekmachines als gebruikers naar een andere URL te sturen dan de oorspronkelijke aangevraagde URL. Het wordt...

HTTPS

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een beveiligde manier om data te versturen via het internet. Met HTTPS wordt informatie...

Robots.txt

Wat is robots.txt?

Een robots.txt bestand is een tekstbestand dat webmasters maken om zoekmachine crawlers (robots) instructies te geven over welke pagina's op hun...

Crawler/Spider

Wat is een crawler/spider?

Een crawler, ook wel bekend als spider of webcrawler, is een softwareprogramma dat het internet systematisch doorzoekt en gegevens verzamelt....

Professionele website laten bouwen?

Of een webshop, kan natuurlijk ook.