De prijs van een website laten maken: Alle kosten in één overzicht

door | 28-12-2023

De prijs van een website laten maken kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type website, de gewenste functionaliteiten en het gebruikte webdesign. Offertes van verschillende webdesignbureaus kunnen sterk uiteenlopen, met prijzen variërend van enkele honderden euro’s tot tienduizenden euro’s. Zelf een website maken met behulp van WordPress kan de kosten aanzienlijk verlagen. In dit artikel bekijken we alle kosten en prijzen die gepaard gaan met het laten maken van een website.

Belangrijkste conclusies:

 • De kosten van een website laten maken zijn afhankelijk van het type website, gewenste functionaliteiten en webdesign.
 • Offertes van webdesignbureaus variëren sterk, met prijzen van enkele honderden tot tienduizenden euro’s.
 • Zelf een website maken met WordPress kan kosten besparen.
 • Hosting en domeinnaam zijn terugkerende kosten die van invloed zijn op de totale prijs.
 • Het laten maken van een professionele website kan zorgen voor betere kwaliteit en resultaten.

Wat kost een website laten maken? Een globaal overzicht van de kosten

De prijs van een website kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de website, wie je inschakelt en hoeveel werk je zelf verricht. In het algemeen kunnen de kosten voor het laten maken van een website variëren van €100,- tot meer dan €100.000,-.

Kleine webdesignbureaus kunnen een simpele WordPress website op maat maken voor prijzen tussen de €1.250,- en €4.000,-. Grotere webdesignbureaus kunnen goede websites bouwen voor prijzen tussen de €2.500,- en €15.000,-. Grote complexe websites kunnen zelfs prijzen verwachten tussen de €5.000,- en €100.000,-.

Zelf een website maken met behulp van een template kost rond de €400,- tot €1.500,-.

kosten website laten maken

De kosten van een website laten maken kunnen dus sterk variëren, afhankelijk van de gewenste functionaliteiten, het design en de complexiteit van de website. Het is belangrijk om een realistisch budget te hebben en de prijzen van verschillende webdesignbureaus te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

De kosten van hosting en domeinnaam

Elke website heeft hosting nodig, wat een maandelijkse terugkerende kostenpost is. De kosten van hosting variëren afhankelijk van de complexiteit van de website en de gekozen hostingprovider. Een kleine website kan gehost worden voor tussen de €7,- en €20,- per maand, terwijl een grote webshop met veel bezoekers honderden tot duizenden euro’s per maand kan kosten.

Als je zelf een website maakt, zijn hostingkosten een van de belangrijkste kostenposten, gemiddeld ongeveer €15,- per maand. Als je een website laat maken zonder zelf hosting te regelen, kiezen de meeste webdesignbureaus een webhost voor je uit, maar dit kan extra kosten met zich meebrengen of een duurdere webhost betekenen. Het is aan te raden om zelf een WordPress hostingprovider te kiezen die bij je past.

website hosting

De invloed van hosting op de prestaties van je website

Een betrouwbare hostingprovider is essentieel voor een goede gebruikerservaring op je website. Als je website langzaam laadt of regelmatig offline is, zal dit bezoekers frustreren en kunnen ze je website verlaten. Dit heeft niet alleen invloed op het aantal potentiële klanten dat je bereikt, maar kan ook een negatieve impact hebben op je SEO-ranking.

“Een goede hostingprovider zorgt voor een snelle, betrouwbare en veilige website, wat bijdraagt aan de gebruikerservaring en het succes van je online onderneming.”

Het is belangrijk om te investeren in een hostingprovider die voldoet aan je behoeften en budget. Vergelijk verschillende hostingpakketten en kijk naar de reactietijd, uptime garantie en klantenservice. Een betrouwbare hostingprovider kan je helpen om een snel ladende website te hebben die altijd beschikbaar is voor je bezoekers.

Kosten van een domeinnaam

Naast hostingkosten zijn er ook kosten verbonden aan het registreren van een domeinnaam. De prijs van een domeinnaam kan variëren, afhankelijk van het gekozen domein en de registrar. Over het algemeen liggen de kosten voor een .nl domeinnaam tussen de €10,- en €15,- per jaar.

Als je een domeinnaam registreert, is het belangrijk om een domeinnaam te kiezen die relevant is voor je bedrijf en makkelijk te onthouden is voor je bezoekers. Het kan ook de moeite waard zijn om te overwegen om meerdere domeinextensies te registreren, zoals .com, .eu, of .net, om je merk te beschermen en potentiële concurrentie te voorkomen.

Al met al zijn de kosten van hosting en de domeinnaam essentiële investeringen voor je website. Een goede hostingprovider en een relevante domeinnaam dragen bij aan de prestaties, betrouwbaarheid en gebruikerservaring van je website. Het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen en de prijs-kwaliteitverhouding in overweging te nemen.

De voordelen en nadelen van zelf een website maken

Het zelf maken van een website kan veel voordelen hebben, vooral voor startende ondernemers met beperkte middelen. Het stelt je in staat om snel van start te gaan met je online aanwezigheid en te experimenteren met verschillende marketingstrategieën om een goede marktpositie te vinden.

Zelfgemaakte websites kunnen “good enough” zijn, vooral voor kleine bedrijven, en het geld dat je bespaart door het zelf doen van de website kan worden besteed aan andere belangrijke zaken, zoals marketingactiviteiten of het verbeteren van je producten of diensten.

“Het zelf maken van een website kan kosten besparen en je de vrijheid geven om je creativiteit te uiten en je eigen merkidentiteit vorm te geven.”

Het laten maken van een professionele website door een ervaren webdesigner heeft echter ook zijn voordelen. Zo kan een professionele website sneller worden opgeleverd en van betere kwaliteit zijn. Dit is vaak de investering waard voor ervaren ondernemers die hun online aanwezigheid willen vernieuwen en optimaliseren.

Het design van een website speelt een cruciale rol in de succesvolle presentatie van je bedrijf. Het heeft invloed op de eerste indruk die potentiële klanten van je krijgen en beïnvloedt de gebruikerservaring. Een goed ontworpen website kan het vertrouwen van bezoekers vergroten en hen langer op je website houden, terwijl een slecht ontworpen website mensen kan afschrikken en ervoor kan zorgen dat ze snel weer vertrekken.

De keuze tussen zelf een website maken en het laten maken door een professional hangt dus af van verschillende factoren, zoals je budget, je technische vaardigheden en je zakelijke doelen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Hoe functionaliteit de prijs van je website beïnvloedt

De gewenste functionaliteit van een website heeft een grote invloed op de uiteindelijke kosten. Wanneer je specifieke functies aan je website wilt toevoegen, zoals een webshop of betalingssysteem, zal dit de prijs aanzienlijk verhogen. Dit komt doordat er meer ontwikkeling en aanpassingen nodig zijn om deze functies te implementeren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van het budget voor je website.

Ook de complexiteit van de website speelt een rol bij de kosten. Een simpele informatieve website met weinig functionaliteiten zal over het algemeen goedkoper zijn dan een website met geavanceerde functionaliteiten zoals gebruikersregistratie, integratie van sociale media of een complexe database. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar welke functionaliteiten voor jouw website noodzakelijk zijn en welke je eventueel kunt weglaten om kosten te besparen.

Het gebruikte webdesign is ook van invloed op de kosten. Het laten maken van een op maat gemaakte website is over het algemeen duurder dan het gebruik van een bestaand template. Een op maat gemaakte website biedt echter wel de mogelijkheid om de functionaliteiten volledig af te stemmen op jouw wensen en behoeften. Als je kiest voor een bestaand template, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het template en de mogelijkheden tot aanpassing.

Het is essentieel om te letten op de kwaliteit van het werk en de ervaring van de websitebouwer. Een ervaren professional zal beter in staat zijn om de gewenste functionaliteiten op een efficiënte manier te implementeren, waardoor de kosten mogelijk kunnen worden verlaagd. Het is daarom aan te raden om referenties en portfolio’s van websitebouwers te bekijken voordat je een keuze maakt.

Voorbeeld van kosten op basis van functionaliteit:

FunctionaliteitExtra kosten
Webshop met betalingssysteem€1000+
Gebruikersregistratie en inlogfunctionaliteit€500+
Integratie van sociale media€200+
Complex databasebeheer€1000+

kosten website functionaliteiten

Door goed na te denken over de gewenste functionaliteiten van je website en rekening te houden met de impact ervan op de kosten, kun je een realistisch budget opstellen en de juiste keuzes maken bij het laten maken van je website.

Verschillende soorten webdesign en bijbehorende kosten

Als het gaat om webdesign, zijn er verschillende opties beschikbaar, elk met hun eigen kostenplaatje. Hieronder bespreken we de verschillende soorten webdesign en hoe ze van invloed kunnen zijn op de kosten van jouw website.

Template-based design

Een populaire en kosteneffectieve optie is template-based design. Bij deze benadering wordt gebruik gemaakt van bestaande sjablonen om de website te ontwerpen. Dit is een snelle en efficiënte manier om een professioneel ogende website te creëren zonder de kosten en tijd die gepaard gaan met het ontwerpen van een unieke website vanaf nul.

Met template-based design heb je toegang tot een breed scala aan kant-en-klare ontwerpen die kunnen worden aangepast aan jouw specifieke behoeften. Dit maakt het mogelijk om snel een website op te zetten met een professionele uitstraling, zonder de kosten van een op maat gemaakt ontwerp.

Template-based design is vooral geschikt voor kleine bedrijven en start-ups met beperkte middelen. Het stelt je in staat om kosten te besparen, terwijl je nog steeds een aantrekkelijke en functionele website hebt.

Custom design

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een unieke uitstraling en functionaliteit, is custom design de beste optie. Bij custom design wordt het ontwerp van de website volledig op maat gemaakt, met aandacht voor jouw specifieke wensen en behoeften.

Een op maat gemaakt ontwerp biedt volledige controle over het uiterlijk en de functies van jouw website. Het stelt je in staat om een website te creëren die perfect aansluit bij jouw merkidentiteit en zakelijke doelen.

Echter, custom design kan duurder zijn dan template-based design, omdat het meer tijd en expertise vereist. De kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de functionaliteiten die je wilt implementeren.

Responsive design

In het huidige digitale tijdperk is het essentieel dat jouw website goed werkt op verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets. Responsive design zorgt ervoor dat jouw website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, waardoor gebruikers een optimale ervaring hebben, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Met responsive design hoef je geen aparte mobiele versie van jouw website te maken, wat kosten en onderhoudstijd bespaart. Bovendien is een mobielvriendelijke website essentieel voor zoekmachineoptimalisatie, omdat zoekmachines zoals Google de voorkeur geven aan websites die goed werken op mobiele apparaten.

De prijs en kosten van webdesign

De kosten van webdesign kunnen variëren afhankelijk van het gekozen design. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten:

 • Template-based design: €400,- tot €1.500,-
 • Custom design: €2.000,- tot €10.000,-
 • Responsive design: Geen extra kosten bovenop het gekozen design

Het is belangrijk om te onthouden dat dit gemiddelde kosten zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw website. Het is altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende webdesignbureaus om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten.

webdesign kosten

Door te kiezen voor het juiste webdesign dat past bij jouw budget en zakelijke doelen, kun je een website creëren die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel is. Of je nu kiest voor template-based design, custom design of responsive design, een goed ontworpen website is essentieel voor het succes van jouw online aanwezigheid.

De invloed van een websiteontwerp op de prijs

Het ontwerp van een website heeft een significante invloed op de kosten. Een op maat gemaakt ontwerp kan duurder zijn dan het gebruik van een standaardtemplate. De kosten hangen af van de complexiteit en tijd die nodig is om het ontwerp te realiseren. Het is essentieel om te letten op de kwaliteit van het ontwerp en de ervaring van de ontwerper.

Een mooi ontwerp van een website is belangrijk, maar het moet ook functioneel en conversiegericht zijn. Een goed ontwerp kan bezoekers aantrekken en ervoor zorgen dat ze langer op de website blijven en actie ondernemen. Het is daarom belangrijk om te investeren in een professioneel ontwerp dat zowel esthetisch aantrekkelijk als gebruiksvriendelijk is.

De rol van webdesign kosten

Het laten maken van een website met een op maat gemaakt ontwerp kan hogere kosten met zich meebrengen dan het gebruik van een standaardtemplate. Het ontwerpen van een uniek en professioneel websiteontwerp vereist vaak meer tijd en expertise van de ontwerper, wat resulteert in hogere kosten. Daarnaast kan het gebruik van geavanceerde ontwerptechnieken en interactieve elementen ook de kosten verhogen.

Hoewel een op maat gemaakt ontwerp duurder kan zijn, biedt het wel de mogelijkheid om een unieke uitstraling en functionaliteit te creëren die specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf. Het kan een waardevolle investering zijn om onderscheidend vermogen en een professionele uitstraling te creëren.

Het belang van ervaring en kwaliteit

Bij het kiezen van een webdesigner is het van cruciaal belang om te letten op zowel de ervaring als de kwaliteit van het werk van de ontwerper. Een ervaren ontwerper zal in staat zijn om een ontwerp te creëren dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook gebruiksvriendelijk en conversiegericht. Ze zullen een grondig begrip hebben van de nieuwste ontwerptrends en -technieken, evenals de best practices voor webdesign.

Door te kiezen voor een ervaren ontwerper met een indrukwekkend portfolio kun je ervan verzekerd zijn dat je een professioneel en effectief websiteontwerp ontvangt dat aan al jouw behoeften voldoet.

Verleidelijk ontwerp, succesvolle resultaten

Een goed ontwerp van een website kan een aanzienlijke impact hebben op de gebruikerservaring en het succes van jouw online aanwezigheid. Door te investeren in een aantrekkelijk en conversiegericht ontwerp kun je bezoekers aantrekken, hun betrokkenheid vergroten en hen stimuleren tot actie.

Met een effectief ontwerp kun je jouw bedrijf onderscheiden van de concurrentie en een positieve indruk achterlaten bij bezoekers. Het kan bijdragen aan het verbeteren van de algehele gebruikerservaring, het verhogen van de conversieratio’s en het stimuleren van de groei van jouw bedrijf.

webdesign kosten

Kosten voor een maatwerk website en een standaard website

Als je een website wilt laten maken, heb je de keuze tussen een maatwerk website of een standaard website. Beide opties hebben hun eigen kosten en voordelen. Hieronder vind je meer informatie over de kosten voor een maatwerk website en een standaard website.

Maatwerk website kosten

Een maatwerk website biedt je de mogelijkheid om je website volledig naar wens in te richten. Je kunt zelf bepalen welke functionaliteiten je wilt toevoegen en hoe het design eruit moet zien. De kosten voor een maatwerk website kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele aspecten waar je rekening mee moet houden:

 • Structuur en functionaliteiten: Het opzetten van de juiste structuur en het toevoegen van specifieke functionaliteiten kan veel tijd kosten. Dit kan invloed hebben op de kosten van een maatwerk website.
 • Grafisch ontwerp: Het ontwerpen van een uniek en aantrekkelijk design voor je website kan ook bijdragen aan de kosten. Een goed grafisch ontwerp vereist expertise en creativiteit.
 • Projectmanagement: Het managen van het hele proces, van het eerste ontwerp tot de uiteindelijke oplevering, kan ook kosten met zich meebrengen. Een ervaren projectmanager kan zorgen voor een soepele en efficiënte uitvoering van het project.
 • Technische realisatie: Het omzetten van het ontwerp naar een werkende website vereist technische kennis en vaardigheden. Hierdoor kunnen de kosten van een maatwerk website ook hoger uitvallen.

De kosten voor een maatwerk website kunnen variëren van €6.000,- tot €40.000,-, afhankelijk van het aantal uren dat nodig is voor de verschillende aspecten.

Standaard website prijs

Naast maatwerk websites bieden veel webdesignbureaus ook standaard websites aan. Deze websites zijn gebaseerd op bestaande sjablonen en zijn een betaalbare optie, vooral voor kleinere bedrijven met een beperkt budget. De prijzen voor standaard websites beginnen vaak vanaf €1.295,-.

Een standaard website kan een goede keuze zijn als je snel en kostenefficiënt een professionele website wilt hebben. De functionaliteiten en het design zijn al vooraf bepaald, dus je hebt minder flexibiliteit dan bij een maatwerk website. Maar als je niet veel specifieke eisen hebt en gewoon een goede basiswebsite nodig hebt, kan een standaard website een uitstekende optie zijn.

maatwerk website kosten

Type websitePrijsKenmerken
Maatwerk website€6.000,- tot €40.000,-Volledig op maat gemaakt, flexibiliteit in functionaliteiten en design
Standaard websitevanaf €1.295,-Gebaseerd op bestaande sjablonen, minder flexibiliteit maar kostenefficiënt

Conclusie

Het laten maken van een website brengt verschillende kosten met zich mee. De uiteindelijke prijs hangt af van het type website dat je wilt laten maken, de gewenste functionaliteiten en het gekozen webdesign. Het is belangrijk om een realistisch budget op te stellen en rekening te houden met de kwaliteit en ervaring van de websitebouwer.

Zelf een website maken met behulp van een template kan kosten besparen, maar het kan ten koste gaan van de kwaliteit en resultaten. Het laten maken van een professionele website door een ervaren webdesigner kan zorgen voor een betere kwaliteit en gebruikerservaring. Het is daarom belangrijk om te investeren in een goed ontwerp dat zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is.

Een andere belangrijke factor om over na te denken is de keuze van een goede hostingprovider. Een goede hostingprovider kan de prestaties en snelheid van je website verbeteren en zorgen voor een betere gebruikerservaring. Het kan handig zijn om zelf een WordPress hostingprovider te kiezen die bij je past en waar je vertrouwen in hebt.

Al met al, het laten maken van een website is een investering. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de kosten en de mogelijkheden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Door te kiezen voor een goede websitebouwer en aandacht te besteden aan het design en de hosting, kun je een professionele en succesvolle website laten maken.

 

FAQ

Wat is de prijs van een website laten maken?

De prijs van een website laten maken kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals het type website, de gewenste functionaliteiten en het gebruikte webdesign. De kosten kunnen variëren van enkele honderden euro’s tot tienduizenden euro’s.

 

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een website?

De kosten van een website laten maken kunnen worden beïnvloed door de complexiteit van de website, wie je inschakelt voor het maken ervan en hoeveel werk je zelf verricht. Andere factoren zijn onder meer het type website, de gewenste functionaliteiten en het gebruikte webdesign.

 

Wat zijn de kosten voor hosting van een website?

De kosten van website hosting variëren afhankelijk van de complexiteit van de website en de gekozen hostingprovider. Voor een kleine website kunnen de kosten tussen de €7,- en €20,- per maand liggen, terwijl een grote webshop met veel bezoekers honderden tot duizenden euro’s per maand kan kosten.

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van zelf een website maken?

Zelf een website maken kan kosten besparen, vooral voor startende ondernemers met beperkte middelen. Het stelt hen in staat om snel te beginnen met marketing en te experimenteren met het vinden van een goede marktpositie. Echter, het laten maken van een professionele website door een ervaren webdesigner kan sneller een betere kwaliteit bieden en is vaak de investering waard voor ervaren ondernemers die hun online aanwezigheid willen vernieuwen en optimaliseren.

 

Hoe beïnvloedt de gewenste functionaliteit de kosten van een website?

De gewenste functionaliteit van een website heeft een grote invloed op de uiteindelijke kosten. Het toevoegen van specifieke functies, zoals een webshop of betalingssysteem, kan de prijs aanzienlijk verhogen. Daarnaast kan de complexiteit van de website ook van invloed zijn op de kosten.

 

Wat zijn de kosten voor verschillende soorten webdesign?

Er zijn verschillende soorten webdesign met elk hun eigen kostenplaatje. Template-based design maakt gebruik van bestaande sjablonen en is over het algemeen goedkoper. Custom design, waarbij het ontwerp volledig op maat wordt gemaakt, is vaak duurder. Responsive design, dat zorgt voor een optimale gebruikerservaring op verschillende schermformaten, kan ook invloed hebben op de kosten.

 

Hoe beïnvloedt het ontwerp van een website de kosten?

Het ontwerp van een website kan invloed hebben op de kosten. Een op maat gemaakt ontwerp kan duurder zijn dan het gebruik van een standaardsjabloon. De kosten hangen af van de complexiteit en de tijd die nodig is om het ontwerp te realiseren. Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit van het ontwerp en de ervaring van de ontwerper.

 

Wat zijn de kosten voor een maatwerk website en een standaard website?

De kosten voor een maatwerk website kunnen variëren van €6.000,- tot €40.000,-, afhankelijk van verschillende aspecten zoals structuur en functionaliteiten, grafisch ontwerp, projectmanagement en technische realisatie. Veel webdesignbureaus bieden ook standaard websites aan, met prijzen die beginnen vanaf €1.295,-. Deze websites zijn gebaseerd op bestaande sjablonen.

 

Wat is de conclusie van alle kosten en prijzen die gepaard gaan met het laten maken van een website?

De kosten van een website laten maken kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om een realistisch budget te hebben en te kijken naar de kwaliteit en ervaring van de websitebouwer. Zelf een website maken met behulp van een template kan kosten besparen, maar het laten maken van een professionele website kan zorgen voor een betere kwaliteit en resultaten.

Anker tekst

Wat is anker tekst?

Een anker tekst, ook wel anchor tekst genoemd, is de tekst waarmee een link gekoppeld is. Het is een klikbare tekst die verwijst naar een andere...

Domeinextensie

Wat is een domeinextensie?

Een domeinextensie, ook wel achtervoegsel genoemd, is het laatste deel van een domeinnaam dat na de punt komt. Het is het hoogste niveau van een...

CAPTCHA

Wat is CAPTCHA?

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) is een veiligheidsmaatregel die gebruikt wordt om te testen...

Pop-up

Wat is een pop-up?

Een pop-up is een nieuw venster dat boven op een ander venster verschijnt. Het is meestal kleiner dan het al aanwezige venster. Pop-ups kunnen...

Sitemap

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina met een lijst van alle pagina's op een website. Er zijn twee typen sitemaps - één voor bezoekers en één voor...

Redirect

Wat is een redirect?

Een redirect is een manier om zowel zoekmachines als gebruikers naar een andere URL te sturen dan de oorspronkelijke aangevraagde URL. Het wordt...

HTTPS

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure en is een beveiligde manier om data te versturen via het internet. Met HTTPS wordt informatie...

Robots.txt

Wat is robots.txt?

Een robots.txt bestand is een tekstbestand dat webmasters maken om zoekmachine crawlers (robots) instructies te geven over welke pagina's op hun...

Crawler/Spider

Wat is een crawler/spider?

Een crawler, ook wel bekend als spider of webcrawler, is een softwareprogramma dat het internet systematisch doorzoekt en gegevens verzamelt....

Professionele website laten bouwen?

Of een webshop, kan natuurlijk ook.